فعالان اقتصادی معتقدند در صورتی که سیاستگذار به دنبال اصلا وضعیت اقتصادی کشور و ایجاد آرامش در بازار است، باید چشم اندازی قابل پیش بینی ترسیم کند و این موضوع باثبات نرخ ارز به دست می آید.
به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی “پرونده”به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین، این روزها و در شرایطی که سال ۹۹ وارد سومین فصل سال شده، تب دلار به حدی بالا رفته که نگرانیهایی را ایجاد کرده است؛ این در شرایطی است که بسیاری از بنگاههای تولیدی، اثر افزایش نرخ ارز را روی فعالیت خود حس کردهاند و در مقابل، به دلیل رشد هزینهها ناچار به افزایش قیمت محصولات شدهاند.
بررسی وضعیت بازار نشان میدهد که در حال حاضر قیمت فروش دلار در صرافیهای بانکی در حدود ۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان است و این در حالی است که در ابتدای سال هر دلار آمریکا با نرخی در حدود ۱۴ هزار تومان به فروش میرفت و این یعنی افزایشی در حدود ۲ برابر.
قابل پیشبینی بودن دلار مهمتر از نرخ دلار
در این شرایط، اما فعالان اقتصادی معتقدند که هیچچیزی بهتر از قابل پیشبینی بودن نرخ ارز و ثبات آن برای کشور نیست؛ این سیاست حتی مهمتر از نرخ ارز است.
عدنان موسیپور در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین در این خصوص عنوان کرد: چه نرخ دلار ۵ هزار تومان و چه ۲۵ هزار تومان باشد، اگر نرخ ارز قابل پیشبینی باشد و ثبات خاصی داشته باشد و دیر به دیر تغییر کند، خیلی از مسایل اقتصادی که مرتبط با داستان ارز هستند، حل میشود.
وی افزود: همیشه یک تولیدکننده و تاجر دنبال این بوده که بتواند برای آینده خود برنامهریزی کند، اما در شرایط فعلی ارزی نمیتواند برنامهریزی داشته باشد.
رییس اتاق بازرگانی ایران و قطر عنوان کرد: در حال حاضر سرمایهگذار و فعال اقتصادی نمیتواند حتی برای ۶ ماه یا یکسال آینده خود سرمایهگذاری کند. سرمایهگذار نمیداند مواد اولیه را با چه قیمتی میتواند بخرد و با چه قیمتی میتواند محصول خود را بفروشد و هر کالایی را بفروشد، فردای آن باید با قیمت بالاتر مواد اولیه خریداری کند.
نوسان نه، ثبات نرخ ارز مهم است
در این میان، جمشید عدالتیان، عضو سابق اتاق بازرگانی ایران معتقد است: آنچه قبل از افزایش یا کاهش قیمت ارز اهمیت دارد، ایجاد ثبات در این بازار است.
وی افزود: در صورتی که هر روز نرخها کاهشی یا افزایشی باشد، هیچ یک از فعالان اقتصادی نمیتوانند برای آینده خود برنامهریزی کنند و این مساله برای اقتصاد هر کشوری گران تمام میشود.
عدالتیان با بیان اینکه ثبات نرخ ارز اثرات خود را در نظم پیدا کردن اقتصاد و حفظ آمار صادرات غیرنفتی نشان میدهد، تصریح کرد: یکی از اصلیترین مسایلی که تولیدکنندگان با آن دست و پنجه نرم میکنند، بحث نقدینگی مورد نیاز برای فعال کردن خطوط تولید است. با افزایش نرخ دلار عملا قیمت مواد اولیه به شکل قابل توجهی افزایش یافت و این مساله فشار جدی بر تولیدکنندگان وارد کرد.
آرامش اقتصادی در سایه نرخ ارز باثبات
به باور فعالان اقتصادی، وظیفه سیاستگذار در این مسیر مهم است. اگر سیاستگذار یا دولت در صدد تغییر وضعیت فعلی اقتصاد و ایجاد آرامش در بازار است، باید افقی قابل دستیابی برای فعالان اقتصادی و هر شخصی که نوسانات ارز، بر زندگیاش به صورت مستقیم تاثیر میگذارد، ترسیم کند.
آنها عنوان میکنند: مهم است فعال اقتصادی بداند که نرخ ارز یک مقدار ثابتی منها یا به علاوه ۱۰ تا ۲۰ درصد باشد. هر چه غیر از ثبات در بازار ارز، مدیریت کردن فعالیتهای تولیدی و خدماتی همچنین مدیریت کردن فضای روانی مردم را مشکل خواهد کرد.
فعالان اقتصادی تاکید میکنند: نرخ ارز باید حتی به قیمت نرخهای بالاتر، باثبات باشد و در یک محدوده نوسانی باقی بماند. اگر نرخ ارز بالا باشد ولی ثبات داشته باشد، باعث میشود بنگاهها با تمرکز بیشتری به فعالیتهای تولیدی و اقتصادی خود بپردازند. مردم نیز با آرامش بیشتری به نیازهای خود توجه میکنند و بهرهوری لازم را برای بهتر انجام دادن کارها، کسب میکنند.
به باور آنها، به دلیل اینکه این ثبات تاکنون احساس نشده و فضای روانی بر اقتصاد کشور سایه افکنده، هزینههای تمام شده کالا و خدمات را افزایش داده است.