کارشناس مسائل بین الملل می گوید فارغ از چگونگی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، اگر ترامپ نتایج را واگذار کند او به هیچ وجه زیر بار شکست نخواهد نرفت.
ابوالفضل خدائی: در کمتر از صد روز به برگزاری انتخابات سوم نوامبر ترامپ در توئیتی روز پنجشنبه پیشنهاد تعویق انتخابات را مطرح کرد که با مخالفت های گسترده در داخل مواجه شد. پیشنهاد ترامپ ضمن مخالفت با برگزاری انتخابات به صورت پستی در حالی مطرح می شود که نشریه انگلیسی ایندیپندنت در گزارشی می نویسد سوم نوامبر برای ترامپ چندان «عدد خوبی» نیست؛ چون نتیجه نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد جو بایدن در بسیاری از ایالاتهایی که انتظار میرفت ترامپ به سادگی در آنجا پیروز شود پیشتاز است. علاوه بر موضوع چگونگی برگزاری انتخابات، مساله مهم دیگری که وجود دارد احتمال عدم پذیرش نتایج از سوی ترامپ و دور جدیدی از ناآرامی ها در ایالات متحده آمریکا است که در این خصوص با عبدالرضا فرجی راد کارشناس مسائل بین الملل گفتگو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
ارزیابی شما از مطرح شدن تعویق انتخابات از سوی رئیس جمهوری این کشور چیست؟ آیا زمان خریدن می تواند باعث افزایش محبوبیت ترامپ در بین رأی دهندگان در طیف های مختلف شود؟
موضوع تعویق انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از سوی دونالد ترامپ در حالی مطرح می شود که اقتصادی ایالات متحده آمریکا اوضاع نابسامانی دارد و میزان بیکاری در این کشور را تا میزان ۴۰ میلیون نفر افزایش داده است. ترامپ به خوبی می داند که چنین معضلات حل نشده ای سرانجام به شکست او ختم خواهد شد.
ترامپ همچنین امیدوار است واکسن کرونا تا قبل از برگزاری انتخابات وارد بازار شود. در همین راستا آنتونی فائوچی رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا اخیرا اعلام کرد که تا پایان سال جاری میلادی یعنی ۲۰۲۰ واکسن کرونا در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. تلاش ترامپ و جمهوری خواهان بر این است تا هر چه سریعتر با دسترسی به این واکسن از ابتلای افراد جدید جلوگیری شود و همچنین میزان مرگ و میر نیز کاهش یابد. دونالد ترامپ با مطرح کردن تعویق انتخابات امیدوار است تا با گذشت یکسال از بحران کرونا خارج شود و متعاقبا بتواند تبلیغات خود را به پیش ببرد. او به دنبال آن است تا با فراهم کردن این شرایط اینگونه در افکار عمومی تاثیرگذار باشد و از اقداماتش در راستای تهیه ماده اولیه، در اختیار قرار دادن آن به آزمایشگاه ها و همچنین پیش خرید انبوه واکسن تمجید کند.
مساله ای دیگر که بسیار حائز اهمیت است این است ترامپ تنها می تواند در رقابت های انتخاباتی خود را عرضه کند. سیاست وی به گونه ای است که با حضور در این رقابت ها تبلیغات منفی علیه رقیبانش می کند و به اتهام زنی می پردازد و هواداران خود را تحریک می کند؛ لذا جمعیت های فراوانی می توانند در این گونه رقابت ها حاضر شوند؛ اما در حالی که بیماری کووید ۱۹ همه گیر شده است پدید آوردن چنین فضایی بسیار مشکل است. ترامپ که همواره سعی دارد به رقیب خود حمله کند و اتهام وارد کند در این فضا نمی تواند کاری از پیش ببرد و حتی توئیتر نیز به آن صورت نمی توانند نقش تأثیرگذاری برای ترامپ برای تبلیغات ایفا کند. هدف دیگری که ترامپ از پیشنهاد خود به دنبال آن است بدست آوردن آرای خاموش است؛ یعنی کسانی که هنوز تصمیم خود را نگرفته اند. او تلاش می کند این نظر این طیف را به سمت خود جلب کند تا در نهایت بتواند تا زمان دسترسی عمومی به واکسن انتخابات را برگزار کند.
در این بین عوامل دیگری مانند تظاهرات ضدتبعیض نژادی تا چه حد بر کاهش محبوبیت ترامپ تأثیرگذار بوده است؟
سه عامل اصلی بر کاهش محبوبیت دونالد ترامپ تأثیر گذاشته که اولین و مهمترین آن شیوع گسترده ویروس کرونا بوده است که تنها دستاورد مهم ترامپ یعنی بهبود اوضاع اقتصادی و اشتغالزایی را ویران کرد.
مساله دوم که بر کاهش محبوبیت ترامپ نقش مهمی داشت مساله نژادپرستی است. ترامپ اخیرا حتی به مراسم بزرگداشت یکی از رهبران اقلیت ایالات متحده بی اعتنایی کرد که با انتقادات فراوانی روبرو شد. سه ریس جمهوری سابق آمریکا (جورج بوش، بیل کلینتون، باراک اوباما) در مراسم یادبود “جان لوئیس” یکی از رهبران حقوق اقلیت سیاه پوست در آمریکا سخنرانی کردند که دونالد ترامپ نه در این مراسم یادبود شرکت کرد و نه پیامی فرستاد.
بنابراین سومین عامل را که سبب کاهش محبوبیت ترامپ شده باید در همین رفتارها و اظهارات عجیب او جستجو کرد.
پیشنهادی که رئیس جمهوری آمریکا برای تعویق انتخابات بیان کرده تا چه حد قابل اجراست و او چه موانعی پیش رو دارد؟
ترامپ شرایط سختی را پیش رو دارد و بعید به نظر می رسد که بتواند انتخابات در آمریکا را به تعویق بیندازد. تحقق این امر نیازمند تصویب کنگره و سنای آمریکا است که هر دو در این زمینه مخالفت خود را اعلام کرده اند. ضمن اینکه باید در نظر داشت که مسئولیت برگزاری انتخابات در آمریکا با فرمانداران ایالت ها است.
آیا برگزاری انتخابات پستی به ضرر جمهوری خواهان تمام خواهد شد و شانس پیروزی بایدن افزایش می یابد؟
یکی از عواملی که باعث ترس ترامپ شده عدم رغبت مردم آمریکا به ویژه جوانان این کشور برای حضور در پای صندوق های رأی است. آنها ترجیح می دهند که در صف های طولانی نباشند. به ویژه که همه گیری ویروس کرونا همچنان ادامه دارد و خیلی از افراد محتاطانه عمل خواهند کرد. با برگزاری انتخابات به صورت پستی به طور طبیعی خطرات ناشی از ابتلا کاهش می یابد و آن دسته از افرادی که مایل به حضور در صف ها نیستند می توانند در این انتخابات شرکت کنند. بنابراین می توان پیش بینی هر چه تعداد شرکت کنندگان بیشتر شود کفه ترازوی بایدن سنگین تر خواهد شد. در این شرایط اگر انتخابات به صورت پستی برگزار شود باز آرای بایدن بیشتر خواهد شد. در آن سو هر چه تعداد شرکت کنندگان کمتر باشد اوضاع به نفع ترامپ خواهد بود.
نگرانی که در خصوص این انتخابات وجود دارد بحث عدم پذیرش نتایج آن از سوی دونالد ترامپ است. نظر شما در این باره چیست؟ در صورت باخت آیا او نتایج را به راحتی خواهد پذیرفت؟
با روحیه و اخلاقی که در ۴ سال گذشته از ترامپ سراغ داریم اگر انتخابات به صورت پستی و یا حالت عادی آن برگزار شود او به هیچ وجه شکست خود را نخواهد پذیرفت. حتی بحث هایی مطرح می شود که در صورت احتمال باخت او از کاخ سفید نیز خارج نمی شود. اما به نظر نمی رسد که او جرأت چنین کاری را داشته باشد چرا که قوانینی وجود دارد و نیروهای نظامی مانند ارتش کنترل امور را در دست خواهند گرفت. ترامپ هم اکنون در تلاش برای زمینه چینی به منظور کشاندن طرفداران خود به خیابان در صورت اعلام شکست است. تا در این صورت برگزاری مجدد انتخابات را مطرح کنند که همان بحث تعویق انتخاباتی است که هم اکنون مطرح می شود. شاید ترامپ تصور می کند که مقام های آمریکا اعم از کنگره و سنا با دیدن این ناآرامی ها و مطرح کردن بحث تقلب به خواسته او تن در خواهند داد؛ اما در واقع باید گفت که تحقق چنین خواسته ای بعید به نظر می رسد.