با هدف تبدیل شدن بانک ایران زمین به یک بانک دیجیتالی، ۷۱۵ پروژه کوچک اجرایی شد.
سالهاست که صحبت از بانکداری دیجیتال در حوزه مباحث اقتصادی به چشم میخورد اما ضرورت این موضوع در این مدت با توجه به شیوع ویروس کرونا در جهان بیشازپیش بر همگان روشن شد.
به گزارش روابط عمومی بانک ایران زمین، منظور از بانکداری دیجیتال چیزی فراتر از بانکداری بدون کاغذ یا بانکداری الکترونیک است. شاید تا چند سال پیش بانکها درزمینهٔ ارائه خدمات بانکی و مالی بهطور منحصر و بدون رقیب فعالیت میکردند اما امروزه شاهد شکسته شدن این زنجیره انحصارهستیم. از طرفی، صنایع مجاور بانکداری، فین تکها و استارتاپ های مالی برخی از رقبای بانکها در جذب مشتریان میباشند. به طور قطع، بانکها و سازمانهایی که زیرساختهای لازم برای دیجیتالی شدن را از قبل مهیا نکردهاند در مسیر این رقابت حذف خواهند شد. بانک ایرانزمین از حدود ۵ سال پیش با هدفگذاری یک جهش بزرگ در شیوه ارائه خدمات به مشتریان، پروژه بانکداری دیجیتال را آغاز کرده و امروز گامهای مهمی در مسیر تبدیلشدن به یک بانک دیجیتالی و پسازآن ارائه خدمات بانکداری باز برداشته است. در این مسیر ارائه خدمات با محوریت تجربه مشتری و تغییر نگرش نسبت به فرآیندهای تولید محصول، جاریسازی خلاقیت در مجموعه بانک، ارتباط مؤثر با فینتکها و استارتآپها و … از مواردی است که امروز در بانک ایرانزمین تحققیافته است.
اجرای ۷۱۵ ریز پروژه برای پیادهسازی بانکداری دیجیتال
تبدیلشدن بانک ایرانزمین به بانک دیجیتالی به معنای کامل آن مستلزم اجرای ۷۱۵ ریز پروژه بوده که مجموعه آنها جهت پیادهسازی بانکداری دیجیتال انجامگرفته است. نتیجه اجرای این زیرپروژهها، فراهم آمدن کاملترین پلتفرم بانکداری دیجیتالی است که از اواخر سال گذشته بهصورت پایلوت در اختیار مشتریان بانک ایرانزمین قرار گفته است. از دیگر طرح های این بانک، راهاندازی «بلیت امنیتی» در پرداختهای اینترنتی و موبایلی بانک ایرانزمین است. این نوآوری باهدف ارتقای امنیت کاربران سامانههای همراه بانک و بانکداری الکترونیکی خود و بهمنظور جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز از سپردههای مشتریان راهاندازی شده است؛ بهاینترتیب که یک کد امنیتی با عنوان «بلیت امنیتی» به شماره تلفن ثبتشده مشتریان در بانک ارسال میشود و کاربران اینترنت بانک و همراه بانک باید در زمان استفاده از سرویس انتقال وجه بهصورت داخلی، پایا، پرداخت قبض و خرید شارژ از طریق سپرده، این کد را در قسمت مربوط به «بلیت امنیتی» وارد کنند و صرفاً در صورت صحیح بودن کد، انتقال وجه انجام میشود.
نخستین پلتفرم بانکداری دیجیتال ایرانزمین
نخستین پلتفرم بانکداری دیجیتال ایرانزمین بانام «فراز» و مخفف عبارات «فناوری روز ایرانزمین» است. این پلتفرم با بهرهگیری فناوری روز تلاش میکند تا با پیادهسازی بانکداری دیجیتال ضمن کمک به رشد و توسعه فعالیتهای اقتصادی کشوری پنجرهای جدید از خدمات بانکی را همگام با تکنولوژیهای روز دنیا به مردم کشورمان ارائه کند. در حال حاضر ۷۲ فرایند در قالب ۴۰ سرویس در فراز سادهسازی شده و ۶۰ ساعت برنامه آموزشی و ۱۶ هزار نفر ساعت آموزش برای ۴ هزار مشتری اجراشده است تا پلتفرم فراز بهعنوان یکی از ۱۲ پلتفرم یکپارچه بانک ایرانزمین بهصورت پایلوت، از کانالهای متنوع خدمات یکپارچهای را به مشتریان ارائه دهد.
براساس اظهارات مسئولان بخش فناوری اطلاعات بانک ایرانزمین، شاید ظاهر این دو پلتفرم با موبایل بانک و اینترنت بانک تفاوت چندانی نداشته باشد اما کارایی آنها بسیار متفاوت است. به گفته آنها، سعی کردیم بانکداری باز را معنی کنیم. برای روشن شدن موضوع، تصور کنید که در حال حاضر کاربران میتوانند اپلیکیشنهایی در حوزههای متفاوت همچون بیمه و گردشگری را دانلود کنند و آن را به پلتفرمهای موبایل و وب فراز اضافه کنند یا حتی خدماتی را حذف کنند و به این صورت صفحه را برای خود شخصیسازی کنند. همچنین به کمک آمنی چنل (Omni channel)، کانالها یکپارچهسازی شدهاند و در هر کانالی میتوان فرایندی را شروع و ادامه داد.
گفته میشود در تحول دیجیتال شعار” First simple then digital “از اهمیت ویژهای برخوردار است و اساس این تحول سادهسازی و بهبود تجربه مشتری است تا فرایندها بهگونهای طراحی شود که مشتریان با چند کلیک به هدف برسند. برای تحقق این امر در بانک ایرانزمین، ۷۲ فرایند را انتخاب و شروع به سادهسازی آنها کردیم و درنتیجه این فرایندها به تعداد زیادی میکروسرویس تبدیل شدند. تمام این میکروسرویسها را در” IZBOOM” قرار دادیم تاهر کسبوکاری به این پلتفرم متصل شود، تا بتواند از ۷۲ فرایند بانکی در قالب ۴۰ سرویس استفاده کند.
برخی از خدمات و امکاناتی که پلتفرم فراز به فینتکها و مشتریان ارائه میکند عبارت است از:
- افتتاح حساب غیرحضوری
- دریافت غیرحضوری کارتبانکی و دستهچک
- امکان اتصال فین تکها به IZBOOM (پلتفرم بوم بانک ایرانزمین).
گفتنی است که هدفگذاری بانک ایرانزمین از ایجاد فراز حذف کامل کارکرد شعب بهعنوان جایگاه ارائه خدمات بانکی است، بهطوریکه خدمات بانکی همچنان بهطور کامل به مشتریان عرضه شود و حذف شعب کمبودی در کیفیت و کمیت خدمات ایجاد نکند.