• امروز : جمعه - ۲۱ آذر - ۱۴۰۴
  • برابر با : 22 - جماد ثاني - 1447
  • برابر با : Friday - 12 December - 2025
3

شمارش معکوس توقف برداشت آب از سد کرج/ خشکی بی‌سابقه سد امیرکبیر

  • کد خبر : 33615
  • ۱۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۹
شمارش معکوس توقف برداشت آب از سد کرج/ خشکی بی‌سابقه سد امیرکبیر
اگر بارش‌های موثر پاییزی در همین ماه جاری در بالادست و حوضه آبریز سد کرج آغاز نشود، روزهای آخر امکان برداشت آب از این سد مهم را سپری خواهیم کرد.

به گزارش پرونده نیوز و به نقل از خبرگزاری تسنیم، سد امیرکبیر (سد کرج) به‌‌عنوان نخستین سد چندمنظوره ایران در سال ۱۳۴۰ به بهره‌برداری رسید. از نظر میزان کم‌آبی، برای سد کرج که یکی از ۵ سد اصلی تأمین آب شرب استان تهران است، شرایطی پیش آمده که در طول ۶۳ سال عمر بهره‌برداری از این سد، بی‌سابقه بوده است.

 

این سد با سطح حوزه آبریزی به‌مساحت ۷۶۴ کیلومترمربع و با متوسط جریان آب سالانه به‌میزان ۴۷۲ میلیون مترمکعب در استان تهران و در فاصله ۶۳کیلومتری شمال‌غربی تهران و در کیلومتر ۲۳ جاده کرج ــ چالوس، در شمال شهرستان کرج قرار دارد.

طبق آخرین گزارش رسمی شرکت مدیریت منابع آب ایران، با ورودی آب از رودخانه‌های بالادست و برداشت آب برای مصارف زیست‌محیطی، شرب و کشاورزی، از مجموع حجم ۲۰۵ میلیون مترمکعبی مخزن این سد، تنها ۱۴ میلیون مترمکعب آب پشت این سد ذخیره شده است، به‌عبارتی در زمان حاضر حدود ۷ درصد ظرفیت سد کرج پُر و حدود ۹۳ درصد ظرفیت مخزن این سد خالی است.

 

این درحالی است که در زمان مشابه سال قبل، مخزن سد کرج ۸۵ میلیون مترمکعب آب و پرشدگی بیش از ۴۱درصد داشت.

 

در ابتدای پاییز امسال، با رسیدن حجم ذخایر آبی سد کرج به ۲۸ میلیون مترمکعب، نیروگاه این سد دیگر امکان تولید برق نداشته و از مدار خارج شده و همچنان امکان تولید برق از منابع آبی سد کرج وجود ندارد. درواقع نه‌تنها امکان تولید برق از خروجی آب از سد کرج، به‌دلیل پایین‌تر بودن سطح آب از تونل ورودی اب به نیروگاه سد وجود ندارد، بلکه اگر بارش‌های موثر پاییزی در همین ماه جاری در بالادست و حوضه آبریز سد کرج آغاز نشود، روزهای آخر امکان برداشت آب از این سد مهم را سپری خواهیم کرد.

 

از آنجایی که حجم فعلی آب در سد کرج حدود ۲۵ میلیون مترمکعب و حجم مرده آن ۱۰ میلیون مترمکعب برآورد شده، هنوز این سد به حجم مرده نرسیده، اما تنها حدود ۴ میلیون مترمکعب فاصله با رسیدن به حکم مرده دارد و وقتی به ذخیره ۱۰ میلیون مترمکعبی آب برسیم، امکان برداشت بیشتر آب برای رعایت مسائل ایمنی سازه وجود ندارد.

لینک کوتاه : http://parvandehnews.ir/?p=33615

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.