بهگزارش پرونده نیوز و به نقل از ایسنا، هماکنون دو رویکرد جدید در راستای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در وزارت نیرو کلید خورده، احداث سامانههای خورشیدی خارج از مناقصه با همان قرارداد خرید برق تضمینی ۲۰ ساله از جمله این رویکردها است که یک بخش از آن مربوط به احداث نیروگاه درشهرکهای صنعتی میشود. بر اساس تفاهمنامه وزارتخانههای نیرو و صمت مقرر شده تعدادی از استانها به عنوان شهرک خورشیدی انتخاب شوند؛ موضوع ایجاد شهرکهای خورشیدی هفته گذشته ابلاغ و مسیر پیشبرد این مهم تعریف شده است.
در این شرایط امکان اتصال ساختگاهها به صورت تجمعی به شبکه سراسری برق کشور میسر و فراهم میشود و سرمایهگذاران در این بخش قادر به تولید ۲۰۰ کیلووات تا ۳۰۰۰ مگاوات برق خواهند بود. مدل قرارداد در این حوزه نیز۲۰ ساله با نرخ خرید تضمینی ۱۶۵۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت است.
بر این اساس متقاضیان حقیقی و حقوقی از طریق مراجعه به سامانه صدور مجوزهای ملی کشور، میتوانند درخواست خود را در سازمان ساتبا بارگذاری کنند و در صورت تکمیل فرآیند و اطلاعات مورد نیاز، پروانه فعالیت برای این شرکتها صادر میشود؛ این شرکتها بالافاصله میتوانند در زمینهای شخصی خود یا شهرکهای صنعتی عملیات راهاندازی نیروگاه تجدیدپذیر را آغاز کنند.
همچنین طبق مصوبه احداث ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی درمناطق کمبرخوردار کشور در دستور کار قرار دارد، تفاهمنامه مربوط به این مهم از طریق مشارکت نهادهای حمایتی سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بسیج سازندگی، معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری و وزارت نیرو(سازمان ساتبا) در مرداد سالجاری به امضا رسید.
بر همین اساس ۵۵۰ هزار سامانه طی پنج سال آینده (هر سال ۱۱۰ هزار سامانه) برای خانوادههای تحت پوشش این نهادها به ویژه در مناطق روستایی و محروم کشور راه اندازی میشود و قرار است منابع مالی این طرح از طریق اعتباری که دولت در اختیار بانکها قرار داده با تخصیص وام قرضالحسنه ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومانی با نرخ ۴ درصد در اختیار این خانوادهها ارائه شود.
بالاترین نرخ خرید تضمینی برق به احداث نیروگاههای خورشیدی در مناطق کمبرخوردار تعلق گرفت
آنطور که محمدنژاد سیگارودی، مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران در این رابطه اعلام کرده تمام هزینههای اجرای این طرح برای متقاضیان از طریق اعطای تسهیلات بانکی فراهم میشود و در نهایت قرارداد خرید برق تضمینی ۲۰ ساله منعقد میشود. در این مدل حمایتی بالاترین نرخ خرید تضمینی برق در حوزه وزارت نیرو معادل ۲۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت به همین بخش تعلق گرفته است.
به گفته وی، همچنین فراخوانی را برای شرکتهایی که از توانایی مالی و فنی برخوردارند به منظور نصب سامانه برای خانوارها اعلام کردهایم و بر این اساس این شرکتها باید طی ۲۰ سال خدمات پس از فروش را به این دسته از متقاضیان ارائه دهند. با نصب و راهاندازی این سامانهها، برای خانوارها درآمدی معادل یک میلیون و ۶۵۰ هزار تومان به صورت ماهانه حاصل میشود.
نصب ۱۵ هزار پنل خورشیدی در ۱۲ استان کشور
وی با اشاره به نصب و راهاندازی ۱۰۰۰ سامانه در استانهای مختلف کشور، ادامه داد: در تلاشیم این سامانهها در ۱۲ استان متقاضی به صورت متمرکز راهاندازی شود و بر این اساس برای نصب ۱۵ هزار سامانه توافق شده است، علاوهبر این در حال حاضر در مرحله اخذ مجوز از شورای عالی اقتصاد هستیم و به محض اخذ مجوز مناقصه احداث ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی برگزار میشود. در این زمینه نیز پس از شناسایی ساختگاههای مناسب و تخمین ظرفیتها، مناقصه اعلام میشود؛ در این حوزه امکان مشارکت برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی وجود دارد؛ البته قراردادها براساس مقررات و ضوابط داخلی منعقد میشود.
احداث ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در دوره چهار ساله از جمله برنامههای دولت است و برنامهریزی و اقدامات لازم برای تحقق این مهم از سال گذشته آغاز شده و مقرر شد تولید ۷۰۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر به بخش خورشیدی و ۳۰۰۰ مگاوات از طریق انرژی بادی و سایر منابع مانند انرژی زیستتوده و غیره در دستور کار قرار گیرد. برای تامین ۷۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی، در اواخر سال گذشته سازمان ساتبا پیشنهادی را از طریق وزارت نیرو به شورای اقتصاد ارائه و ارسال کرد؛ در ابتدای سالجاری در جلسه شورای اقتصاد، مجوز احداث ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ صادر شد و انتظار میرود مجوز تامین ۳۰۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی برای سالهای آینده اخذ شود.
مدل قرارداد خرید تضمینی از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید لحاظ شده است، براین اساس از محل سوخت صرفهجویی شده در کشور این مجوز صادر میشود که به واسطه منابع حاصل از آن، نیروگاهها احداث شوند؛ در این راستا سازمان ساتبا فراخوانی را برای شرکتهای متقاضی احداث نیروگاه و فروش برق تضمینی اعلام کرد. تلاش شد در این ساختگاهها محدودیتی برای ایجاد نیروگاه وجود نداشته باشد و در عین حال در این بخش شبکه سراسری برق کشور فعال باشد.
برنامهریزی برای احداث ۱۵۰۰ مگاوات برق در ساختگاههای تعیین شده صورت گرفته و این ساختگاهها به برندگان مناقصه تحویل داده شد و در ادامه قرارداد خرید برق تضمینی به مدت ۶ سال با نرخ ارزی ۶.۵ تا ۶.۹ سنت دلار به ازای هر کیلووات ساعت منعقد شد. بخش دوم مناقصه نیز در روزهای گذشته انجام شد که این بخش مشمول ساختگاههای کوچکتر و معادل یک تا ۲۰ مگاوات میشود.