اقتصادیهاتهمه اخبار

جنگ چگونه قیمت مسکن شمال را جهش داد

حسین ابرقویی – پس از آغاز جنگ تحمیلی سوم و حمله دشمن آمریکایی -صهیونی به  شهرهای مرکزی و جنوبی کشور از جمله پایتخت در تاریخ ۹ اسفندماه استان‌های گیلان، مازندران و گلستان به عنوان امن‌ترین نقاط کشور، پذیرای میلیون‌ها شهروند پناهجو شدند. اما این سفرهای ناگهانی، بحران جدیدی را در بازار مسکن این خطه شعله‌ور کرد؛ افزایش نجومی و بی‌ضابطه قیمت خرید و اجاره‌بها.

خانواده‌هایی که در شمال کشور دارای ویلا یا بستگانی بودند، در اولویت نخستِ این جابه‌جایی قرار داشتند. اما بخش عمده‌ای از این جمعیت ، فاقد هرگونه سرپناه ملکی در استان‌های شمالی بودند؛ موضوعی که بلافاصله بازار تقاضا در این مناطق را با شوک بزرگی روبه‌رو کرد.

گزارش‌های میدانی از مشاوران املاک در شهرهای رشت ,رامسر، تنکابن، انزلی و لاهیجان نشان می‌دهد که تقاضا برای اجاره سالانه و حتی روزانه مسکن به اوج خود رسیده است.

یکی از شهروندان تهرانی که به تازگی در رشت ساکن شده، به خبرنگار ما می‌گوید: بچه من از صدای هواپیما و انفجار می ترسد و به همین دلیل  مجبور شدیم تهران را ترک کنیم. اینجا خانه‌ای که تا ماه پیش با قیمت بسیار مناسب اجاره داده می‌شد را اکنون با پیش‌پرداخت‌های سنگین و اجاره‌بهای سنگین واگذار می‌کنند.

این فشار تقاضا موجب شد تا سوئیت‌های کوچک و ویلاهای حومه‌ای نیز که پیش از این مشتری چندانی نداشتند، با قیمت‌هایی چند برابری به خانواده‌ها اجاره داده شوند.

در بخش خرید و فروش نیز وضعیت کمتر از اجاره‌بها نیست. سرمایه‌گذاران و خانواده‌های متمول که پیش‌بینی می‌کنند بحران در شهرهای مرکزی طولانی‌مدت باشد، اقدام به خرید اضطراری آپارتمان و ویلا در شمال کشور کرده‌اند.

یک کارشناس بازار مسکن در مازندران در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: فروشندگان محلی با مشاهده حجم بالای متقاضیان خرید، قیمت هر مترمربع ملک را به طور روزانه افزایش می‌دهند. خرید ملکی که در شرایط عادی هفته‌ها طول می‌کشید، اکنون ظرف چند روز و با مبالغی بسیار بالاتر از ارزش واقعی معامله می‌شود. بازار دچار حباب شدید ناشی از ترس و اضطراب جنگ شده است.

پیامد منفی این انفجار قیمتی، متوجه ساکنان بومی استان‌های شمالی نیز خواهد شد . مستأجران بومی که درآمدشان با تورم جدید ناشی از جنگ همخوانی ندارد، در تمدید قراردادهای خود با مالکان به بن‌بست می خورند؛ چرا که مالکان ترجیح می‌دهند املاک خود را به مسافران و مهاجران تازه وارد با مبالغ کلان واگذار کنند.

جنگ تحمیلی  و پیامدهای ملکی آن در شمال کشور نشان داد که بخش مسکن در زمان بحران‌های ملی، تا چه حد در برابر دلالان و نوسانات روانی آسیب‌پذیر است. کارشناسان معتقدند در این شرایط اضطراری، ورود فوری دستگاه‌های نظارتی و تعزیرات برای سقف‌گذاری بر قیمت اجاره و فروش املاک در استان‌های پذیرای مهاجران، الزامی است تا مانع از استثمار اقتصادی شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا